Potřebuješ kariérního kouče?

Pokud nevíš, jaká kariéra ti přinese v budoucnu naplnění tvých představ, snažíš se zbavit práce, která ti nevyhovuje, máš spoustu nabídek a nevíš, kterou vybrat nebo se v přijímacím řízení do zaměstnání nikdy moc daleko nedostaneš, mohly by se ti hodit rady a pomoc kariérního kouče nebo dalších odborníků z kariérního centra.

Kariérní kouč poskytuje široké spektrum služeb – pomůže ti zjistit, co vlastně chceš dělat, pochopit, co ti brání pokročit v tvých cílech, prozkoumat možnosti profesního růstu, podpoří tě při tvých vzestupech i pádech a pomůže při hledání zcela nového zaměstnání.

 

Tipy proč zajít ke kariérnímu koučovi:

Netušíš, co chceš dělat dál?

Skoro každý obor nebo pozice ti připadá jako práce, kterou bys klidně mohl/a dělat, ale nemáš představu, co to vlastně znamená a zda je to opravdu to pravé pro tebe. Rodina nebo přátelé se ti snaží pomoci, ale jejich návrhy většinou vycházejí z toho, co si myslí, že by tě bavilo, co jsi dělal/a v minulosti nebo kde je nejjednodušší uspět. Tedy ze spousty domněnek. Neví, co by ti ve skutečnosti přineslo naplnění.

Kouč nebo poradce ti může pomoci zvážit i jiné možnosti, o kterých by tě ani nenapadlo uvažovat a které se mohou zcela lišit od tvých zkušeností v minulosti.

Nevíš, jak napsat svůj životopis, aby byl věcný, ale i zajímavý?

Každý životopis musí kromě osobních údajů, vzdělání a pracovních zkušeností také představovat tvoje dovednosti a schopnosti, které odpovídají požadované pozici.

Kariérní kouč ti může pomoci určit, které zkušenosti jsou relevantní pro práci, o kterou se ucházíš, a zjednodušit tvůj životopis a profil na LinkedIn tak, aby upoutal pozornost personalistů.

Pomůže ti pospojovat tvoje dovednosti a úspěchy s předpokládanou pracovní náplní a pozicí, a to i ty, které sice přesně neodpovídají popisu práce, ale mohou být velmi užitečné. Doporučí ti též vynechat ty, které tam nepatří, bez ohledu na to, jak jsou z tvého pohledu veliké.

Ucházíš se o místo, ale práci ne a ne získat?

Pokud tě stále dokola odmítá personalista již na úvodním pohovoru, nemůžeš postoupit do dalších kol výběrového řízení nebo se sice dostaneš dál, ale nakonec stejně vysněnou práci nezískáš, možná se ti bude hodit pomoc kariérního kouče s prezentací tvých zkušeností.

Kariérní kouč ti může pomoci odpovědět na zcela běžné otázky pokládané při pohovoru, vylepšit tvoje působení při pohovoru na manažera, procvičit si s tebou situace, které mohou při pohovoru nastat, aby ses cítil/a pohodlně, ale může tě připravit i na různé záludné nebo nepříjemné otázky jako například: „Můžete nám popsat situaci, kdy jste ve své práci selhali?“.

Ve své kariéře se neposouváš.

Pracuješ jako o život, snažíš se co můžeš, ale vyšší pozici vždy získá kolega?

Kariérní koučové tu nejsou jen proto, aby ti pomohli najít novou práci. Kouč ti může pomoci pochopit, proč ve svém současném zaměstnání nepostupuješ po kariérním žebříčku tak, jak by sis představoval/a. Kouč ti může pomoci vyhodnotit tvé pracovní výkony, poukázat na chování, které by bylo vhodné pro další kariérní růst upravit a nasměrovat tě správným směrem.

 

Pokud se rozhodneš, že by se ti služby kariérního kouče mohly hodit, zde je několik užitečných tipů:

Co ti vlastně kariérní kouč nabízí?

Kariérní koučové pomáhají klientům dospět k vlastnímu rozhodnutí, jak maximalizovat svůj osobní a profesní potenciál. Jinými slovy, jsou tu proto, aby ti pomohli zjistit, co chceš dělat, pomohli ti porozumět svým předpokladům, které máš, či zjistit co ti brání v pokročení ve svých profesních cílech.

Kariérní kouč nebo poradce také poskytuje některé konzultační služby jako je sestavení životopisu a pomoc při zdokonalování tvých dovedností při pohovorech.

Nezapomeň, že klíč ke svému úspěchu držíš v rukou ty – kouč by ti nikdy neměl slíbit, že ti sežene práci nebo zajistí určitý plat.

Zjisti, které služby potřebuješ, a otevři se službám, o kterých nevíš, že můžeš potřebovat.

Mnoho lidí kontaktuje poradce pouze s cílem mít dobře navržený životopis a myslí si, že to stačí k tomu, aby se dostali do nového vytouženého zaměstnání. Ale bez ohledu na to, jak dobře je napsán tvůj životopis, personalistu nezaujme, pokud tvé zkušenosti nebudou co nejvíce odpovídat požadované pracovní pozici.

Vstup do kariérního koučování s představou o tom, co si myslíš, že od poradců potřebuješ, ale zároveň se otevři jejich vedení a naslouchej, jaká další opatření by tě mohla učinit úspěšnější/m – například ujasnění si svých hodnot pro ujištění, že budeš v nové práci spokojen/a, nebo koučování na základě osobnostního testování či vyzkoušení pohovoru nanečisto. To všechno tě může nečekaně posunout.

Vyzkoušej, jestli ti odborník “sedí”

Spolupráce s koučem či jiným odborníkem může trvat dlouho a může pro tebe být super nastartováním kariéry a sebepoznání. Pokud ti ale odborník z jakéhokoliv důvodu nesedí, neznamená to, že ti nebude vyhovovat nikdo. Občas je zkrátka potřeba vyzkoušet víc sezení, víc lidí a víc postupů.

Využij příležitosti a přihlas se

Jednorázová konzultace s kariérním koučem stojí přibližně 2-5 000,- Kč, koučink na delší dobu (3-6 měsíců) může stát pak klidně 25 000,- Kč. Jako student a absolvent ČVUT máš v Kariérním centru ČVUT nejen kariérní koučink, ale i kariérní poradnu, osobnostní testovaní a jiné služby ZDARMA, tak nezapomeň využít této příležitosti, ať v budoucnu nelituješ, když si budeš muset za služby zaplatit.

 

 

Co můžeš vyzkoušet a kde všude u nás kariérní kouče najdeš? Doporučujeme projít vším, v tomto pořadí:

Osobnostní testování

– Poznej sám sebe a ujasni si, co tě motivuje a co stresuje. Další informace a možnost přihlásit se nalezneš ZDE.

Kariérní poradnu

– Objev své silné stránky a získej představu o budoucí kariéře. Další informace a možnost přihlásit se na poradnu nalezneš ZDE.

Koučink

– Pracuj na svých cílech a snech s podporou kouče. Další informace o koučinku a možnost přihlásit se nalezneš ZDE.

Personální poradnu

– Vylepši si své CV a motivační dopis nebo profil na LinkedInu. Další informace a možnost přihlásit se na poradnu nalezneš ZDE.

Mentoring

– Zapoj se do reálných projektů v praxi a vytvoř si kontakty. Další informace o mentoringu a možnost přihlásit se nalezneš ZDE.