Začátek nového roku a s ním i zkouškové se kvapem blíží. S prvním lednem přichází i řada předsevzetí. Možná patříš mezi ty, kteří si říkají „už přestanu prokrastinovat“ nebo „konečně se vrhnu na plnění nepopulárních úkolů“. Jak ale přejít od slov k činům, aby to nedopadlo jako loni? Začni přeci tím, že sníš žábu!

Mark Twain kdysi prohlásil:

„Pokud první věc, kterou každé ráno uděláme, je, že sníme živou žábu, můžeme celý den prožít s myšlenkou, že tu nejhorší věc už máme pravděpodobně za sebou.“

O jakou žábu to vlastně jde?

Vzpomeň si na nejdůležitější úkol, který musíš v dohledné době splnit a který bude mít ze všech tvých úkolů nejpozitivnější dopad na tvoji budoucnost. Už víš? Gratulujeme, právě jsi identifikoval/a svoji žábu!

Ruku na srdce, kdo takovou nehezky vypadající žábu někdy neodložil na později… Pokud ale svoje žáby odkládáš často a opakovaně, budou se ti hodit následující rady z knihy Briana Tracyho – Snězte tu žábu!

První pravidlo „žabožraní“ zní: „Pokud musíš sníst dvě žáby, sněz nejdříve tu ošklivější.“ To v praxi znamená, že pokud máš před sebou dva náročné úkoly, musíš si nejdřív určit, který z nich je pro tebe důležitější nebo těžší a do toho se pak pustit jako do prvního.

Druhé pravidlo zní: „Pokud bys opravdu musel/a sníst živou žábu, rozhodně by ti nepomohlo si ji předtím dlouze prohlížet.“ Stejně tak v případě těch pomyslných, je nejlepší moc nad úkolem nepřemýšlet a vrhnout se hned do práce.

Jak na to?

První sousto bývá vždy nejtěžší. I na to Tracy ve své knize myslel a prozradil nám 21 způsobů, jak přestat prokrastinovat a udělat „více věcí za kratší čas.“ Mezi ty nejzajímavější patří například:

  • Pravidlo 80/20 – Dvacet procent všech tvých činností tvoří osmdesát procent tvých výsledků. Proto se soustřeď především na uvedených dvacet procent a zbytek zkrátka nedělej, tlačí-li tě čas.
  • Metoda ABCDE – Než si vytvoříš seznam úkolů, uspořádej si je podle důležitosti a obtížnosti. Tak budeš mít jistotu, že vždy pracuješ na té správné žábě.
  • Vyviň na sebe tlak – Představ si, že musíš na měsíc opustit město. Vrhni se do práce, jako bys musel/a stihnout všechny své hlavní úkoly ještě před odjezdem.

Uvedené techniky si jistě hravě osvojíš. Tak na nic nečekej a sněz tu žábu!
Chceš vědět podrobnosti o umění jezení žab? Půjč si od nás zmiňovanou knihu Briana Tracyho Snězte tu žábu! V naší knihovně najdeš podobné, ale i jiné seberozvojové poklady. Mrkni na seznam, vyber si, napiš nám na kariera@cvut.cz. Domluvíme se na termínu a čase vyzvednutí.