Jak říká spisovatelka Elizabeth Gilbert (Autorka Eat, Pray, Love), pokud máte job, který nesnášíte, je to ok. Pokud ale máte kariéru, kterou nemáte rádi, běžte si raději najít normální práci, která vám vydělá peníze na živobytí a po ní se věnujte jiným, zábavnějším, věcem.

 

Kariéra je to, co zapadá do tvé vize a tvých životních hodnot. Je to něco, co dlouhodobě plánuješ, usiluješ o to, někdy tomu i něco obětuješ, protože ti to dává smysl. Kariéra tě baví, naplňuje a pomáhá ti být takovým člověkem, kterým být chceš.

 

Na rozdíl od práce, kariéru nezískáš za jeden den. Buduješ ji postupně. Často se skládá z různých prací, různých pozic a samozřejmě i ze tvého studia.

Pokud nenávidíš svou kariéru, je to blbý. Pak do velké míry nenávidíš i sebe a svůj život. Zatímco když nesnášíš práci, ve které zrovna jsi, dá se to nějaký čas přežít. Anebo celkem snadno změnit.

 

Aby se nestalo, že se jednoho dne probudíš a zjistíš, že nemáš takovou kariéru, jakou mít chceš, začni s jejím plánováním a tvořením už teď.

Nikdy není dost brzo. Dokonce i ve školce můžeme hledat, co se nám líbí a jestli tíhneme víc k popelářskému autu, vesmírným raketám nebo počítání peněz v dětské pokladničce. Takže na VŠ už je opravdu nejvyšší čas udělat si v tom jasno.

 

Věnovat se kariéře ale neznamená do puntíku znát všechny kroky a body, ze kterých se tvá kariéra bude skládat. To v dnešním dynamickém světě ani nejde. Většinu pracovních pozic, které budou existovat za 15 let, dneska ještě ani neznáme.

 

Stačí ti hledat svůj směr, vědět, co ti jde a rozvíjet to a pak samozřejmě zlepšovat kompetence pro uplatnitelnost v 21. století. A o těch zase někdy jindy 😊 .